Jun 22, 2013

Tips Belajar Sambil Bekerja


Belajar sambil bekerja bukanlah semudah yang di sangka, selain perlu bijak membahagikan masa antara komitmen kerja, keluarga dan pengajian. mereka yang belajar sambil bekerja ini juga perlu kuat semangat dan tabah dalam menjalani kehidupan. Untuk seketika, mereka perlu mengenepikan soal hiburan, lepak atau percutian bersama keluarga. Disini ada penduan untuk di kongsi bersama:-

1. Rancang kerja anda sebaiknya (deadline) bagi tugasan pejabat serta pengajian lebih awal dan letakkan di tempat yang mudah di lihat.

2. Gunakan masa dengan sebaiknya. Anda mungkin boleh membaca atau mendengar semula rakaman kuliah ketika menaiki tren daripada hanya melihat gelagat penumpang lain ketika menunggu untuk tiba ke destinasi.

3. Bekerja sambil belajar sememangnya memenatkan. Makan dengan teratur, bersenam, dapatkan rehat secukupnya dan jika berpeluang, teruskan aktiviti sosial anda.

4. Jika anda mempunyai masalah untuk menepati tarikh akhir atau tiba-tiba terjadi masalah keluarga dan kerja. beritahu kepada pensyarah anda lebih awal. Mereka juga manusia dan tentu mereka memahami beban anda untuk melakukan dua perkara ini serentak.

5. Sentiasa ingatkan diri anda matlamat sebanar anda, menyambung semula pengajian. jika anda sambil lewa terhadap pengajian ia boleh menjejaskan masa depan anda selain merugikan masa, wang dan tenaga.

6. Beritahu ketua atau majikan anda mengenai pengajian anda, menyambung pengajian menunjukkan anda serius mengenai pembangunan diri sebagai seorang individu

7. Ada ramai penuntut dewasa yang mengikuti pengajian separuh masa. Anda seharusnya melihat ini sebagai peluang untuk mengembangkan jaringan kenalan.

8. Wujudkan tempat bekerja yang selesa, Gunakan apa sahaja kaedah yang dapat membantu anda untuk lebih fokus dan meningkatkan semangat terhadap pangajian dan pekerjaan. Kata-kata semangat dan gambar orang tersayang pasti dapat membantu anda

9. Cari tempoh waktu terbaik untuk anda belajar atau mengulangkaji. Elakkan mengulangkaji di saat akhir kerana ia akan menambahkan tekanan anda


Nota Kaki : Gunakan masa dengan sebaik-baiknya..Buatlah pilihan yang bijak untuk diri anda termasuk CHN kerana CHN bakal belajar sambil bekerja.Nak kata kekurangan duit, tidak lah sebab CHN dapat PTPTN...Oh no!!Duit PTPTN bukan untuk joli sesuka hati.CHN kerja sebab nak kumpul duit beli sesuatu yang CHN impikan dari hasil usaha CHN sendiri..Bagi CHN, kalau guna duit PTPTN, tak ada nilainya sebab duit tu bukan dari usaha kita sendiri tapi hasil dari pinjaman kita.Nanti nak bayar balik pun tak mampu.. 
Nak tahu CHN kerja apa??Jom terjah entri ini (PICIT SAYA)..











3 comments:

  1. mai teringin nk smbung master pas hbs degree ni..tp nt la hold dlu nk amik experience setahun dulu thesn smbung smbil blajar

    ReplyDelete
  2. perlukan lebih kekuatan bg yg dh kerja dan bekeluarga... klu masih single dan kerja, mmg xde mslh sgt..

    ReplyDelete
  3. Jana income rm900 sehari tanpa modal. Asslm..tuan/puan drpd berfacebook tak dpt hasil, baik berfacebook yang dpt hasil. Saya nak berkongsi 1 program dari US yang boleh buat income sampingan. Free register tiada apa2 bayaran dikenakan. Tiada tipu muslihat (kalau anda rasa program ni menipu.. anda tak rugi apa2 pun.. anda tak keluar modal pun kan?) tak perlu cari org , tak perlu beli or jual barang. Syarat kelayakan: Anda ada facebook dan tahu guna komputer sikit2. Anda hanya perlu open link dibawah dan register sebagai member. Lepas register anda terus dapat 25 usd x 3.4 = rm85.00. Lepas tu anda akan dapat link anda sendiri. Apa lagi anda copy link anda sendiri dan copy ayat2 saya ni dan paste dkt facebook, Twitter dan sebagainya. Setiap org yang buka link anda, anda akan terima ganjaran sebanyak 10 usd x 3.4= rm 34.00 Mudah kan? Duit anda boleh pilih, samada duit masuk ke akaun bank atau cek akan di pos ke alamat rumah anda. register percuma sila Clik link ni

    http://www.theweeklypay.com/index.php?share=238344

    ReplyDelete