Jun 30, 2013

Kena Handle Program

 
Hai semua.Apa khabar?Harap-harap semuannya sihat ye la.Pertama sekali CHN ingin meminta maaf kepada pengunjung yang melawat blog CHN, kerana lama CHN tak update entry baru.Bukan CHN saja-saja tak nak update entry baru, tapi CHN agak sibuk dengan program.Program apa yer CHN sibuk??Jeng...jeng..jeng...Minggu lepas CHN sibuk dengan program untuk anak-anak murid CHN.CHN dan kawan-kawan yang mengajar di beri tugas oleh pengetua tempat CHN kerja untuk buat Kem Smart Solat.Last minit kami di beri tugas.3 hari sebelum program kami bertungkus-lumus menyiapkan modul sendiri.Dan selama 3 hari itulah CHN balik rumah pada pukul 1 pagi.

Alhamdulillah, semua modul siap tepat pada waktunya.Seramai 45 orang murid buat permulaan kem dan kem ni kami tidak mengambil duit.Semuanya free of charge.Semua penginapan,makanan dan cerderahati semuannya di tanggung oleh pihak pengurusan.Perjalanan kem tersebut pun berjalan dengan lancar.Dan pihak pengurusan juga amat berpuas hati dengan apa yang kami buat.Dan mereka meminta lagi kami buat kem untuk murid-murid selepas raya.Insyaallah jika berkelapangan lagi, CHN dan kawan-kawan akan buat lagi kem tersebut.

Anak murid lelaki...

Anak murid perempuan

Masa untuk mengisi perut...

Akmaluddin, amirul yang sedang kelaparn..

Makanan semasa "supper"..First time ikut program yang makanan mewah..
Syukur diatas pemberianmu Ya Allah..

Khusyuk menonton video...

Itulah serba sedikit yang mampu CHN kongiskan..Jumpa lagi di entry yang lain..daa..











Jun 22, 2013

Tips Belajar Sambil Bekerja


Belajar sambil bekerja bukanlah semudah yang di sangka, selain perlu bijak membahagikan masa antara komitmen kerja, keluarga dan pengajian. mereka yang belajar sambil bekerja ini juga perlu kuat semangat dan tabah dalam menjalani kehidupan. Untuk seketika, mereka perlu mengenepikan soal hiburan, lepak atau percutian bersama keluarga. Disini ada penduan untuk di kongsi bersama:-

1. Rancang kerja anda sebaiknya (deadline) bagi tugasan pejabat serta pengajian lebih awal dan letakkan di tempat yang mudah di lihat.

2. Gunakan masa dengan sebaiknya. Anda mungkin boleh membaca atau mendengar semula rakaman kuliah ketika menaiki tren daripada hanya melihat gelagat penumpang lain ketika menunggu untuk tiba ke destinasi.

3. Bekerja sambil belajar sememangnya memenatkan. Makan dengan teratur, bersenam, dapatkan rehat secukupnya dan jika berpeluang, teruskan aktiviti sosial anda.

4. Jika anda mempunyai masalah untuk menepati tarikh akhir atau tiba-tiba terjadi masalah keluarga dan kerja. beritahu kepada pensyarah anda lebih awal. Mereka juga manusia dan tentu mereka memahami beban anda untuk melakukan dua perkara ini serentak.

5. Sentiasa ingatkan diri anda matlamat sebanar anda, menyambung semula pengajian. jika anda sambil lewa terhadap pengajian ia boleh menjejaskan masa depan anda selain merugikan masa, wang dan tenaga.

6. Beritahu ketua atau majikan anda mengenai pengajian anda, menyambung pengajian menunjukkan anda serius mengenai pembangunan diri sebagai seorang individu

7. Ada ramai penuntut dewasa yang mengikuti pengajian separuh masa. Anda seharusnya melihat ini sebagai peluang untuk mengembangkan jaringan kenalan.

8. Wujudkan tempat bekerja yang selesa, Gunakan apa sahaja kaedah yang dapat membantu anda untuk lebih fokus dan meningkatkan semangat terhadap pangajian dan pekerjaan. Kata-kata semangat dan gambar orang tersayang pasti dapat membantu anda

9. Cari tempoh waktu terbaik untuk anda belajar atau mengulangkaji. Elakkan mengulangkaji di saat akhir kerana ia akan menambahkan tekanan anda


Nota Kaki : Gunakan masa dengan sebaik-baiknya..Buatlah pilihan yang bijak untuk diri anda termasuk CHN kerana CHN bakal belajar sambil bekerja.Nak kata kekurangan duit, tidak lah sebab CHN dapat PTPTN...Oh no!!Duit PTPTN bukan untuk joli sesuka hati.CHN kerja sebab nak kumpul duit beli sesuatu yang CHN impikan dari hasil usaha CHN sendiri..Bagi CHN, kalau guna duit PTPTN, tak ada nilainya sebab duit tu bukan dari usaha kita sendiri tapi hasil dari pinjaman kita.Nanti nak bayar balik pun tak mampu.. 
Nak tahu CHN kerja apa??Jom terjah entri ini (PICIT SAYA)..











Jun 21, 2013

Segmen Doodle Comel by Fizgraphic

 

TEKAN BANNER COMEL DI ATAS UNTUK JOIN

Nickname doodle: Cahaya Hati Nazieqa
Warna tudung & baju : Pink

TAG









Cerita Cuti Sem 1

 
Hai semua.Apa Khabar?Harap-harap sihat la yer.Seminggu CHN menyepikan diri dari dunia blog buat seketika waktu.Maaf yer kerana menghilangkan diri buat seketika.Bukan sengaja tetapi ada tugas dan amanah yang dititipkan Oleh-NYA buat.Hujung minggu lepas iaitu 13-15 Jun 2013, CHN ke Mengembara ke Maktab Mahmud Kuala Muda untuk memberi ilmu kepada adik-adik di MMKM..CHN jadi Fasilitator untuk Tamrin Maahadi di sana.Alhamdulillah, semuannya berjalan dengan lancar sehingga tamat program tesebut.Moga-moga ilmu dan pengalaman yang CHN curahkan buat adik-adik MMKM mendapat redho dari-NYA.

Sahabat seperjuangan CHN yang turut jadi "FC" macam CHN juga..
~Wana, Nisak, Alia,Kak Jiha, Asma;~


"Khazinatul Asrar" nama kumpulan adik2 CHN...
Bergambar kali terakhir bersama adik2 kumpulan yang CHN pegang..

Minggu lepas juga, CHN mula bekerja.CHN bekerja mengajar budak-budak mengaji Qiirati dan al-quran pada waktu malam.CHN masuk kerja pukul 6.45 petang sehingga pukul 9.30 malam.Sebenarnya CHN kerja sampai habis cuti sem ja, tapi bila tanya mak dan ayah boleh tak k.long nak kerja lagi bila sem dah buka nanti?Rasa macam suka dan best lah pula mengajar budak-budak mengaji dan di gelar "Ustazah" yang tak di ikhtiraf.hehe..Bersyukur sangat-sangat sebab mak dan ayah benarkan.Dan bermula sem depan, tugas CHN makin sibuk dengan belajar, kerja dan berpersatuan.Nah ambik kau.3 tugas sekaligus.Harap-harap CHN dapat seimbangkan semua tugas dan tanggungjawab la noh.Doa-doakan!!

Anak murid perempuan yang boleh tahan nakalnya juga..
Time snap gambar ni, tengah tunggu azan insyak.

Danish yang pakai baju biru tu paling hensem..
tapi mulut banyak mengalahkan ustazah..

Hero-hero yang paling nakal..

Budak comel dan chubby...Tp tak ingat nama.
time snap gambar ni, dia baru lepas teriak sebab kena buat dengan kawan...


#Nota kaki :Alhamdulillah, cuti sem kali ini CHN banyak membuat perkara yang berfaedah.

~Setiap apa yang kita buat sentiasa ada kenangan samaada suka atau pun duka.Dan CHN akan ingat dan simpan kenangan tu dalam kotak memori CHN..~








Jun 20, 2013

Segmen "2 in 1" by ~ Nabila


Photobucket

(KLIK BANNER UNTUK JOIN)

Peserta tempat pertama hingga ke tempat 14 akan menerima hadiah ! Jom Join Cepat !~ Cepat !

Segmen ini disponsor oleh :-

Senarai Hadiah :-
  1. Voucher di Zara Outlet RM10x3
  2. topup RM3 x2
  3. Topup Rm5x2
  4. Topup Rm5x5
  5. Topup RM3x5 
  6. Topup Rm10x1
  7. Topup RM5x2
  8. Topup Rm5x2
  9. Topup RM5x2
  10. CD photo editing x10








'First Giveaway by Nazatul Nashya'.

 

STICKY POST UNTIL 21/6/2013


Saya join 'First Giveaway by Nazatul Nashya'. 
Giveaway ni nak 53 pemenang. 
So, apa lagi. Jom-lah join.



Di sini juga saya nak share fanpage Pretty Little Badges. Banyak badges yang dijual di sini.

Semuanya cantik-cantik ! Sesiapa yang mahu menempah badges, sila tempah di Pretty Little Badges tau !



Contoh design badges yang super awesomeee :


 

 




Tarikh berlangsung : 31 Mei 2013 - 21 Jun 2013.










Mid Year Giveaway by Fatin Diana




klik banner untuk join






Jun 19, 2013

#Wordless Wednesday *Sahabat*


"Hal-hal terindah di dunia ini terkadang tak bisa terlihat dalam pandangan atau teraba dengan sentuhan..Tapi ia hanya terasakan dengan hati..Dan salah satu hal terindah dalam hidupku adalah SAHABAT,jika ia berundur pergi maka hilanglah pula keindahan dan kebahagiaan di salah satu sudut hatiku..Jika dirimu tak pergi,maka katakan padaku bahawa Ukhuwah ini untuk selamanya..InsyaALLAH..dari dunia sampai ke syurgaNya yang nyata..Aamiin.. "






Mega Giveaway by Ina

Hai 



Mega giveaway by Ina disponsor oleh Sabrina SA , Fatin Diana , Anis  , Areena  , Isamuddin Isa , Adam Faiz  , Aqma's Craft  , Irah  , Eyra  , Farizah Bubu  dan Keymee  .










Jun 10, 2013

Peristiwa-peristiwa penting di Bulan Syaaban.


1. Malam Nisfu Syaaban

Dari Abi Hurairah ra dari Nabi Muhammad SAW bersabda maksudnya :
"Telah datang Jibril as pada malam Nisfu Syaaban dan dia berkata, Ya Muhammad, pada malam ini pintu-pintu langit dan pintu-pintu rahmat dibuka, maka berdirilah dan kerjakan sembahyang lalu angkatlah kepalamu dan kedua tanganmu ke langit!" 

Kata saya (Nabi Muhammad SAW):
 "Hai Jibril, apakah erti malam ini ?" 

Dia (Jibril) menjawab:
 "Pada malam ini telah dibuka 300 pintu rahmat, maka Allah telah mengampuni orang-orang yang tidak mensyirikkan Allah dengan sesuatu kecuali ahli sihir, bomoh hitam, orang-orang yang suka permusuhan/pergaduhan, peminum arak, orang-orang yang berbuat zina, pemakan riba, orang-orang yang derhaka kepada kedua orang tua, orang-orang yang suka mengadu domba (batu api) dan orang-orang yang memutuskan tali persaudaraan, maka sesungguhnya mereka itu tidak akan diampuni kesalahannya sehingga mereka mahu bertaubat dan tidak akan mengulang lagi atas perbuatannya itu."

Maka pergilah Nabi Muhammad SAW untuk mengerjakan sembahyang serta menangis di dalam sujudnya dengan membaca: 
"Ya Allah sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari seksaMu dan murka Mu dan aku tidak menghitung-hitung pujian kepadaMu, sebagaimana Engkau memuji kepadaMu sendiri, maka segala puji bagiMu sehingga Engkau redha." 
Dipetik dari Kitab Zubdatul Wa'idzin.

2. Penukaran Arah Kiblat

Pada awal diwajibkan perintah solat kepada umat Islam, Rasulullah SAW dan para sahabat berkiblatkan Baitul Muqaddis. Ini telah menjadi satu kontroversi pada waktu itu.Umat Yahudi telah mendakwa bahawa agama mereka adalah benar dan diredhai oleh Allah SWT kerana umat Islam telah meniru arah ibadat mereka iaitu menghadap Baitul Muqaddis.

Umat Islam telah ditohmah dengan berbagai-bagai tohmahan dan ujian. Para Sahabat RA telah mengadu kepada Rasulullah SAW dan Rasulullah SAW menyuruh mereka agar terus bersabar dengan ujian itu sehinggalah ada perintah baru dari Allah SWT.Allah SWT Maha Mengetahui dan Maha Mendengar tentang apa yang berlaku pada ketika itu. Allah SWT telah mewahyukan agar Rasulullah SAW mengadap ke Baitullah Kaabah.

Sebahagian ulama sirah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW menerima wahyu perintah mengadap Baitullah pada 15 Syaaban semasa beliau mengimamkan solat.Sebahagian ulamak mengatakan pada solat Asar, ada yang mengatakan Maghrib dan ada yang meriwayatkan pada solat Isya'. Rasulullah SAW sebagai imam terus mengadap ke Baitullah dan diikuti oleh para sahabat sebagai makmum.

3. Peperangan Bani Mustaliq (Muraisi')

Bani Mustaliq ialah salah satu puak dari kaum Yahudi. Mereka telah merancang untuk membunuh Rasulullah SAW dan berita ini disampaikan kepada Rasulullah SAW oleh seorang sahabat dari puak badwi.Peperangan ini adalah turutan dari peperangan bani Quraizah, kaum yahudi yang telah dihalau oleh Rasulullah SAW keluar dari Madinah.

Peristiwa ini terjadi pada bulan Syaaban, 5H. Pasukan kaum muslimin dapat melumpuhkan pasukan Bani Mustaliq.Sebagian pasukan Bani Mustaliq ada yang ditawan, termasuklah salah seorang puteri pemuka Bani Mustaliq yaitu Barrah, yang nama lengkapnya adalah Barrah binti al-Harris bin Dirar bin Habib bin Aiz bin Malik bin Juzaimah Ibnu al-Mustaliq. Al-Harris bin Dirar, ayah Barrah adalah pemimpin Bani Mustaliq.

Barrah telah menjadi tawanan perang milik Sabit bin Qais. Disebabkan Barrah ini seorang perempuan yang cerdik, ia meminta untuk dibebaskan dari Sabit bin Qais, setelah diadakan pembicaraan, Sabit bin Qais meminta tebusan yang mahal.Tetapi, Barrah waktu itu langsung menemui Rasulullah SAW untuk membicarakan masalah tebusan bagi dirinya.

Kemudian Rasulullah SAW pada waktu itu menyetujui membebaskan Barrah dan menebusnya dari Sabit bin Qais dan terus menikahi Barrah dan Rasulullah SAW mengganti nama Barrah menjadi Juwairiyah.

Tindakan Rasulullah SAW ini telah memberi banyak faedah kepada umat Islam ketika itu, diantaranya ialah ramai dikalangan Bani Mustaliq yang memeluk Islam dan terpadamnya dendam permusuhan di antara umat Islam dan Bani Mustaliq.Juwairah meninggal dunia pada tahun 56H.

Begitu besarnya fadhilat bulan Syaaban. Marilah kita sama-sama mengambil kesempatan ini untuk mengimarahkannya.







Datangnya Syaaban.


Rejab sudah berlalu. Kini telah pertengahan Syaaban. Lambaian Ramadan 15 hari lagi. Kita belum terlambat untuk menceriakan hidup dengan keberkatan Syaaban.

Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili ra, berkata: Rasulullah bersabda, "Apabila masuk bulan Syaaban, (cerialah) dan sukacitalah dirimu dan perbaiki niatmu."
Kita munajat dan berdoa seperti doa Rasulullah ketika masuknya Rejab:

اللهم بارك لنا في رجب وشعبان وبلغّنا رمضان
"Allahuma Bariklana fi rajab wa syaaban wa ballighna Ramadan"

Maksudnya: "Ya Allah Ya Tuhan kami, anugerahkanlah keberkatan untuk kami pada Rejab dan Syaaban, dan sampaikanlah kami Ya Allah hingga Ramadan (yakni panjangkan umur kami Ya Allah sehingga kami dapat bertemu dengan Ramadan."

Inilah doa tiga serangkai yang memadukan kemuliaan ketiga-tiga bulan yang sangat berkat ini. Tiga bulan inilah bulan medan perjuangan pejuang untuk membina jati diri, membentuk sahsiah dan memupuk kebersihan hati.

Selari dengan erti Syaaban iaitu berpecah-pecah atau berpuak-puak.Pada zaman Jahiliyah, masyarakat Quraisy terpaksa berpecah kepada beberapa kumpulan untuk mencari sumber air di padang pasir.Rasulullah mengekalkan nama Syaaban sehinggalah sekarang.

Masyarakat Quraiysh pada waktu itu terpaksa berpecah kepada beberapa kumpulan untuk mencari sumber air di padang pasir.Dan apabila Rasulullah SAW datang, beliau mengekalkan nama itu sehinggalah sekarang. Rasulullah SAW telah menyebut tentang pelbagai kelebihan bulan Syaaban dalam hadis-hadisnya.

Diantara hadis yang paling masyhur ialah: Rasulullah SAW bertanya kepada sahabat-sahabatnya, "Tahukah kamu sekelian mengapa dinamakan dengan bulan Syaaban?" Para sahabat menjawab, "Allah dan RasulNya lebih mengetahui." Sabda Rasulullah SAW, "Kerana dalam bulan itu berkembanglah kebaikan yang banyak sekali." (Dipetik dari kitab Raudatul Ulama).